Douglas hout: Alles wat je moet weten over deze houtsoort

Douglas hout kan onder andere worden gebruikt voor het maken van veranda’s en als tuinhout

Douglas hout is een houtsoort die veel gebruikt wordt in de bouw en timmerwerk. Het is sterk en duurzaam, waardoor het ideaal is voor gebruik in meubels, tuinhout, en andere toepassingen. In deze blog bespreken we de eigenschappen van Douglas hout en waarom het een goede keuze is voor verschillende projecten. Ook geven we meer informatie over het hout zelf en waar het vandaan komt.

Wat Douglas hout is

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Officieel valt Douglas hout onder de categorie van zachthout. De Douglasspar komt origineel uit Amerika waar het een andere naam heeft. Daar wordt het namelijk de Oregon Pine genoemd. Tegenwoordig zijn deze bomen ook in Europa te vinden. Douglas hout staat bekend om zijn goede kwaliteit en kleur. Douglas hout heeft namelijk een karakteristieke licht rode tot geel bruine kleur. Het is daarbij goed om te weten dat het hout gemiddeld 10 jaar meegaat als het onbehandeld is. Dit zorgt ervoor dat dit type hout onder duurzaamheidsklasse 3 valt.

Klussen met Douglas hout

Als klusser is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in de verschillende houtsoorten die verkrijgbaar zijn. Douglas hout is een sterke en duurzame houtsoort die geschikt is voor vele toepassingen. Andere houtsoorten, zoals grenen of ceder, zijn ook goede keuzes voor verschillende projecten. Door de verschillende houtsoorten te kennen, kun je de beste keuzes maken voor je projecten en ervoor zorgen dat ze tot een goed einde worden gebracht. Als het op Douglas hout aankomt, is het goed om te weten dat dit voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Het wordt steeds vaker gebruikt als tuinhout. Daarnaast is het ook erg populair in de meubelindustrie en worden er andere zaken van gemaakt. Hier kun je denken aan zaken zoals overkappingen, kozijnen of veranda’s.

Douglas hout en duurzaamheidsklassen

Zoals we al eerder zeiden, valt Douglas hout in de derde categorie van de duurzaamheidsklassen van hout. Dit leggen we hier verder uit. Over het algemeen wordt de duurzaamheid van hout namelijk ingedeeld in een van vijf verschillende klassen. Hierbij is klasse 1 het meest duurzame hout en klasse 5 niet duurzaam hout. Niet duurzaam hout gaat minder dan 5 jaar mee. Douglas hout valt ongeveer in het midden wat dat betreft en heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Het is hierbij overigens belangrijk te onthouden dat het gaat over onbehandeld hout. Het behandelen van het hout kan de levensduur drastisch verlengen en is altijd een goed idee als je Douglas hout als tuinhout wilt gebruiken. Nu weet je alles wat je moet weten zodat je binnenkort aan de slag kunt!

Berichten gemaakt 45

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven