Wat is een waterontharder?
Een waterontharder is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt om mineralen zoals calcium en magnesium uit het water te verwijderen. Deze mineralen kunnen kalkaanslag veroorzaken op armaturen en toestellen, en kunnen het water ook hard en onaangenaam doen smaken. Waterontharders laten het harde water door een tank lopen die gevuld is met kleine harsbolletjes. De korrels zijn bedekt met natriumionen, die zich aan de calcium- en magnesiumionen in het harde water hechten. Terwijl het harde water door de tank stroomt, vervangen de natriumionen de calcium- en magnesiumionen, waardoor het water zachter wordt.
Hoe werkt een waterontharder?
Waterontharders op basis van onthardingszout wisselen een deel van de mineralen in het ontharde water (zoals calcium en magnesium, wat zorgt voor kalkaanslag) uit voor natrium. In de meeste gevallen gebeurt dit door het ontharde water door een harscilinder te laten lopen met harskorrels, die bedekt zijn met een dun laagje natrium. Terwijl het ontharde water door de harskorrels stroomt, hechten de calcium- en magnesiumionen zich aan de natriumionen en vervangen deze. Dit is de ionenwisseling.
Zodra deze mineralen zijn uitgewisseld voor natrium, stroomt het zachte (ontharde) water door het waterleidingsysteem. Het onthardingsproces is continu en de regeneratie vindt automatisch plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een vooraf ingestelde hoeveelheid water door de ontharder loopt of wanneer een bepaalde tijd is verstreken. Het enige wat u (maandelijks) moet toevoegen is regeneratiezout.
Waar plaats je een waterontharder?
Een waterontharder wordt meestal geplaatst in de meterkast, kruipruimte, bijkeuken of kelder. Vanwege het formaat van een waterontharder (50x50x50cm of groter) is het niet altijd mogelijk om deze in de gewenste ruimte te plaatsen.
Het is belangrijk dat de waterontharder op een plek geïnstalleerd wordt die vorstvrij is, maar ook waar de temperatuur niet boven de 50 graden uitkomt. Als laatste is het handig om de waterontharder op een plek te plaatsen die goed bereikbaar is. Een traditionele waterontharder met regeneratiezout heeft namelijk onderhoud nodig, en moet u bijvoorbeeld het regeneratiezout periodiek bijvullen.
Wat kost een waterontharder?
Een traditionele waterontharder (op basis van regeneratiezout) kost al snel €1.000,- afhankelijk van het merk, type en vermogen, maar ook jaarlijks vele kilo’s onthardingszout. Uw situatie en waterverbruik bepalen eigenlijk de prijs. Daarnaast dient dit type waterontharder ook nog eens door een monteur geïnstalleerd te worden. De meeste bedrijven rekenen hier nog eens extra (hoge) installatiekosten voor.
Er zijn ook voordelige alternatieven voor een waterontharder zoals een antikalksysteem op basis van magnetisme. Deze systemen zijn onderhoudsvrij en bovendien een stuk voordeliger in aanschaf dan een traditionele waterontharder. De werking hiervan is iets anders. Waar een traditionele waterontharder de calcium- en magnesiumdeeltjes daadwerkelijk uit het water verwijderd, veranderen deze systemen de samenstelling van het kalk. Hierdoor kan de kalk zich niet meer hechten aan uw sanitair of apparatuur. Het schoonmaken en houden wordt hiermee dus een fluitje van een cent. Het nadeel van deze systemen is echter dat er veel goedkope imitatieproducten op de markt te vinden zijn. Laat u daarom goed informeren.