Nog niet zo heel lang geleden was het compleet normaal dat je bij elke aankoop een gratis plastic tas kreeg om je product(en) in te dragen. Deze consumptie aan plastic heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er een plastic soep is ontstaan in onze oceanen, met enorme negatieve effecten voor het milieu als gevolg. Gelukkig worden steeds meer consumenten zich meer bewust van de negatieve effecten van plastic en gaan zij op zoek naar meer duurzame alternatieven, zoals bijvoorbeeld papieren tasjes. In dit artikel zoomen we in op papieren tasjes en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Door dit te doen hopen we jou ook een stukje bewuster te maken over de nadelen van plastic en de voordelen van papieren tasjes.
Waarom zijn plastic tasjes niet duurzaam?
Er zijn vele redenen te bedenken waarom plastic tasjes slecht zijn voor het milieu. Wij hebben de belangrijkste argumenten voor je op een rij gezet in het onderstaande overzicht.
- Plastic tasjes zijn niet biologisch afbreekbaar. Wanneer ze in de natuur terechtkomen zullen ze daar voor altijd blijven liggen. Hierdoor brengen ze schade toe aan de natuur en dieren.
- Om plastic tasjes te kunnen produceren zijn er fossiele brandstoffen nodig. Dit zijn brandstoffen die eindig zijn. Oftewel, door de productie van plastic tasjes raakt de aarde uitgeput.
- Plastic tasjes worden geproduceerd in landen waar de arbeiders doorgaan niet kunnen rekenen op goede arbeidsomstandigheden.
- Bij de productie van plastic tasjes wordt er veel CO2 uitgestoten.
Genoeg redenen dus om plastic tasjes te laten liggen en over te stappen naar een meer duurzamer alternatief.
Waarom zijn papieren tasjes duurzaam?
Maar, waarom zijn papieren tasjes eigenlijk een duurzaam alternatief. Ten eerste zijn de papieren tasjes wel biologisch afbreekbaar. Wanneer een papieren tasje in de natuur terechtkomt zal het na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Uiteraard is het alsnog niet wenselijk dat ze in de natuur terechtkomen. Daarnaast worden papieren tasjes gemaakt met meer milieuvriendelijke grondstoffen, zoals FSC® gecertificeerd papier. Dit is papier dat wordt gemaakt vanuit bomen die gekapt worden onder verantwoord bosbeheer. Dit houdt in dat het bos na de kap de tijd krijgt om weer aan te groeien, zo wordt ontbossing tegengegaan. Tot slot wordt er bij de productie van papieren tasjes veel minder CO2 uitgestoten. Oftewel de ecologische footprint van een papieren tasje is een stuk minder groot dan die van een plastic tasje.
Hoe kun je papieren tasjes zo duurzaam mogelijk gebruiken?
Je kunt zelf ook het nodige doen om ervoor te zorgen dat een papieren tasje zo duurzaam mogelijk wordt gebruikt. Gooi het tasje niet na één keer gebruiken weg, maar gebruik het meerdere malen. Als je het tasje direct weggooit na gebruik zijn er veel papieren tasjes nodig om te voldoen aan de vraag naar de tasjes. Hoe meer nieuwe tasjes er geproduceerd moeten worden, des te minder duurzaam het wordt. Mocht het tasje na veelvuldig gebruik stukgegaan zijn, zorg er dan voor dat je het tasje recyclet. Gooi het tasje bijvoorbeeld bij het oud papier of laat je kinderen ermee knutselen.