Waarom doe je worteldoek in de plantenbak?

Vleesetende plant - Bekerplant

Een plantenbak kun je gebruiken om verschillende redenen. Om meer hoogte in je tuin aan te brengen. Als groene afscheiding tussen de onderdelen in de tuin. Voor het opkweken van groenteplantjes. Of simpelweg omdat je meer ergonomisch in de tuin wilt werken en je met een plantenbak niet zo ver hoeft te bukken. Wanneer je een plantenbak gebruikt is het aan te raden om worteldoek te gebruiken. Worteldoek in de plantenbak heeft verschillende voordelen. Welke dat precies zijn? Lees vooral verder!

De voordelen van worteldoek in de plantenbak

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, je wilt natuurlijk weten wat de voordelen zijn van een worteldoek in een plantenbak. Veel plantenbakken, zeker wanneer je deze zelf maakt, zijn van hout gemaakt. Omdat worteldoek ademt en water nog steeds doorlaat, gaat het hout een stuk langer mee. Tegelijkertijd voorkomt een worteldoek dat de wortels van de planten door de bak heen gaan groeien. 

Welke soorten worteldoek heb je om uit te kiezen?

Je kunt de standaard, zwarte worteldoek gebruiken. Deze is gemaakt van geweven polypropyleen, een veel gebruikte plasticsoort. Het voordeel van deze worteldoek is dat er een duidelijk ruitpatroon op het doek staat afgedrukt. Zo kun je het doek makkelijk op de juiste maat snijden en verspil je weinig materiaal.

Daarnaast kun je kiezen voor jute als worteldoek. Jute is een natuurproduct en wordt ook biologisch afgebroken. Je zal na verloop van tijd de bekleding van je plantenbak dus wel moeten vervangen. Daarnaast heeft jute als worteldoek nog een voordeel. Naast het milieuvriendelijke karakter van deze worteldoek geeft jute je plantenbak ook een stoere vintage look

Is worteldoek ook nuttig in de rest van de tuin?

Jazeker! Worteldoek kun je heel goed gebruiken in de tuin of moestuin, of onder een half verharding van de oprit bijvoorbeeld. Je legt het worteldoek strak op de grond, waar je het met bevestigingspennen of grondankers vastzet. Op deze manier blijft het worteldoek altijd goed liggen en krijgt onkruid vanuit de grond geen kans meer om vanuit de grond omhoog te komen. 

Daar moet nog wel een kanttekening bij geplaatst worden. Worteldoek beschermt je plantenbak omdat onkruidzaden niet meer bij de aarde kunnen komen en daar kunnen ontkiemen. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je hierbij dus boven op de aarde ook nog een laag worteldoek moet leggen. Knip gaten in het doek zodat je plantjes wel voldoende zonlicht en water krijgen. Onkruidzaden die via de lucht worden aangevoerd en daar ontkiemen kunnen echter nog wel voor problemen zorgen.

Berichten gemaakt 65

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven