Wanneer moet je een dakgoot vervangen?

Weten waar je op moet letten bij het vervangen van een dakgoot? Lees verder voor meer informatie!

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van je huis. Het helpt om water weg te houden van de fundering en het voorkomt erosie. Als het op dakgoten aankomt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het in goede staat is en goed werkt. Als je problemen ondervindt met je dakgoten, of als ze meer dan 10 jaar oud zijn, kan het tijd zijn om ze te vervangen. In deze blog bespreken we wanneer je een dakgoot moet vervangen. Ook benoemen we wat aandachtspunten waar je op moet letten bij het installeren van een dakgoot.

Een dakgoot vervangen

Dakgoten moeten over het algemeen om de 10-15 jaar worden vervangen, afhankelijk van het type dakgoot en de weersomstandigheden in je gebied. Als je in een gebied woont waar veel regen of sneeuw valt, moet je je dakgoten misschien vaker vervangen. Het is daarnaast vooral belangrijk om je dakgoten te vervangen als ze beschadigd zijn of lekken. Gelukkig is het vrij makkelijk vast te stellen of je dakgoot beschadigd is of niet. Dit kan simpelweg door goed te kijken of er sprake is van beschadigingen of scheuren. Ook een lekkende dakgoot kan vervangen worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je eerst vaststelt dat het niet om een verstopping gaat. Deze kun je namelijk vaak zelfstandig oplossen.

Een verstopte dakgoot

Een verstopte dakgoot is erg vervelend maar vaak gelukkig eenvoudig op te lossen. Vaak gaat het bij een verstopte dakgoot over bladeren die vastzitten in de goot en daardoor voor een ophoping van water zorgen. Vooral als er hoge bomen in de buurt van je huis staan is het dus erg belangrijk om je dakgoten regelmatig schoon te maken. Een verstopte dakgoot kun je eenvoudig opsporen als het hard regent doordat het water uit de zijkanten valt. Ook water dat niet lijkt weg te lopen is een goede indicator.

Aandachtspunten bij dakgoten vervangen

Als je zelf je dakgoot wilt vervangen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet je de maat van je nieuwe dakgoot bepalen. Als je dezelfde maat dakgoot kiest zou dit kunnen betekenen dat je de beugels waarmee de oude dakgoot bevestigd zat opnieuw kan gebruiken. Dit kan erg voordelig zijn omdat dit werk scheelt. Hierbij is het wel belangrijk dat je checkt of de beugels nog in een goede staat verkeren. Als je nieuwe dakgoten wilt installeren is het daarnaast belangrijk dat je de beugels niet waterpas monteert in verhouding tot elkaar. De dakgoot moet namelijk licht aflopen, om er zo voor te zorgen dat het water richting de regenpijp loopt. Over het algemeen gaat het hier om een lichte helling waarbij de beugels steeds 5 millimeter lager liggen. Mocht je het zelf vervangen van je dakgoten nu niet zien zitten, kun je hier natuurlijk altijd een professional voor inhuren.

Berichten gemaakt 45

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven